My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη μιλά για το νέο της βιβλίο “Άσπιλοι Ένοχοι”

Η συγγραφέας μιλά στο Mybookmark.gr για τον Μάξιμο Βαγενά, την υπόθεση του βιβλίου και τα μελλοντικά της σχέδια.

Με ένα νέο μυθιστόρημα, αστυνομικό αυτή τη φορά, επιστρέφει η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη. Η ιστορία του αφορά την εξαφάνιση μιας 35χρονης γυναίκας, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Μάξιμος Βαγενάς, ένας από τους πιο έμπειρους και καταξιωμένους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά της Ζωής. Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις θα προκύψουν στην πορεία. Αποκαλύψεις που θα αλλάξουν και την ίδια του τη ζωή.

Οι “Άσπιλοι ένοχοι” είναι εδώ για να προσφέρουν στον αναγνώστη μια έντονη αναγνωστική εμπειρία. Η συγγραφέας, μιλά στο Mybookmark.gr γι’ αυτό και όχι μόνο.

«Άσπιλοι Ένοχοι». Σχήμα οξύμωρο, ο τίτλος του βιβλίου σας. Τελικά, πόσο ρευστά είναι τα όρια μεταξύ αυτών που χαρακτηρίζουμε ως «καλό» και «κακό», παραβατικό, κοινωνικά αποδεκτό;

Θεωρώ πως ένας είναι ο κανόνας και δεν είναι άλλος από την ποιότητα ενός ανθρώπου. Την καλοσύνη, την αγάπη και την αλληλεγγύη απέναντι στους συνανθρώπους του. Η ηθική της ψυχής ορίζει τα πάντα.

Πώς έγινε η επιλογή του αστυνόμου Μάξιμου Βαγενά; Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό να επιστρατεύσετε ως κεντρικό ήρωα έναν γυναικείο χαρακτήρα;

Είχα σε προηγούμενο βιβλίο γυναίκα αστυνομικό και μάλιστα πολύ ικανή. Ήθελα σε αυτό το βιβλίο να διαφοροποιηθώ. Ο Μάξιμος είναι ο αστυνομικός που όλοι θα θέλαμε να συναντήσουμε στο δρόμο μας. Είναι ευφυής, μεθοδικός και με πάθος για τη δουλειά του.

Η συγγραφέας με τα 4 πιο πρόσφατα βιβλία της

Τοποθετείτε την πλοκή σας σ΄ ένα ελληνικό χωριό. Ήταν ένα μέρος που το γνωρίζατε καλά ή χρειάστηκε έρευνα από την πλευρά σας για να το αποδώσετε ρεαλιστικά;

Κάθε τόπος που αναφέρεται στα βιβλία μου έχει ερευνηθεί πρώτα. Το κλίμα, η φύση, τα ζώα, η ρυμοτομία του, η ιστορία του, ακόμη και το παραμικρό πετραδάκι που θα αναφερθεί θα βρίσκεται σε αυτό το μέρος. Είναι ένας ψυχαναγκασμός δικός μου, ώστε ό,τι περιγράφω να είναι απόλυτα αληθινό στο πλαίσιο του σκηνικού που εξελίσσεται το εκάστοτε βιβλίο μου.

Εκτός από το αστυνομικό κομμάτι του βιβλίου, σε δεύτερο επίπεδο η ιστορία σας είναι ένα σχόλιο για τις κοινωνικές παθογένειες, το ψυχικό στίγμα, τις αγκυλώσεις των μικρών κοινωνιών… Μιλήστε μας λίγο για όλα αυτά.

Είναι πραγματικά μια μεγάλη πληγή που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές. Τα «πρέπει» και τα «μη» τα οποία έχουν ορίσει άλλες γενιές πνιγμένες στην θρησκοληψία και σε παραδόσεις που χτίστηκαν με μοναδικό σκοπό να κοπαδοποιούν το σύνολο. Ευτυχώς τείνουν να εξαλειφθούν γενικότερα, αν και στην ελληνική επαρχία επιμένουν να συντηρούνται.

Η αστυνομική υπόθεση προϋπήρχε στη σκέψη σας ή η επιθυμία σας να μιλήσετε για τα παραπάνω;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι σε διαφορετικά είδη μυθιστορημάτων και αυτό αποδεικνύεται από την πορεία μου. Δεν μένω σε ένα είδος πάνω από δύο βιβλία, νιώθω πως έχω την ανάγκη πάντα για μια νέα προσπάθεια. Οι «Άσπιλοι Ένοχοι» είναι το πρώτο μου αστυνομικό μυθιστόρημα και ήδη γράφω το επόμενο στο ίδιο ύφος. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να χτίζεται μια ιστορία γύρω από μυστήρια.

Ποιοι συγγραφείς έχουν επηρεάσει την οπτική σας και γιατί;

Λατρεύω τον Καραγάτση, θεωρώ πως είναι ο κορυφαίος Έλληνας συγγραφέας, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με επηρέασε η γραφή του, είναι ιεροσυλία και μόνο να το σκεφτεί κανείς.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Να αναμένουμε νέες υποθέσεις για τον κύριο Βαγενά;

Ο Μάξιμος Βαγενάς έκλεισε τον κύκλο του. Έρχεται νέος ήρωας εξίσου ενδιαφέροντας και έτοιμος να λύσει ακόμη πιο περίπλοκες υποθέσεις.

Απάντηση

Πλοήγηση