Μια συγκλονιστική “Ιστορία χωρίς Όνομα”

Διάβασα

Ο Στέφανος Δάνδολος φέρνει στο χαρτί την ζωή της Πηνελόπης Δέλτα, με ένα μοναδικό τρόπο.

Πριν ακόμα βραβευτεί ως το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς στα Public Book Awards, το “Ιστορία χωρίς όνομα” του Στέφανου Δάνδολου ήταν στη λίστα με τα βιβλία που ήθελα να διαβάσω άμεσα. Το είχα στη βιβλιοθήκη μου και περίμενα να έρθει η σειρά του υπομονετικά.

Είχα ακούσει τα καλύτερα, αλλά και να μην είχε γίνει αυτό, η υπόθεση του με είχε κερδίσει από το οπισθόφυλλο. Διάβαζα:

“Ιούνιος του 1908. Η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης. Είναι μια γυναίκα με κηλιδωμένη ζωή. Σε αυτό το άσυλο των ταλαιπωρημένων ψυχών, μακριά από τις κόρες της, την έστειλαν για να ξεχάσει τον Ίωνα Δραγούμη, τον γοητευτικό διπλωμάτη που αγάπησε παράφορα, τον άνθρωπο που έγινε η αιτία να κλυδωνιστεί ο γάμος της. (…)  Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα, και εκείνη, καθηλωμένη στο σαλόνι του σπιτιού της στην Κηφισιάς, επιχειρεί τον τελευταίο απολογισμό της ζωής της, έχοντας πάρει μια μοιραία απόφαση. Να ανταμώσει στον ουρανό τον άντρα που στερήθηκε κάποτε”.

Αγνοούσα τις περισσότερες από τις παραπάνω πληροφορίες για την μεγάλη αυτή συγγραφέα. Έτσι, όταν πια έφτασε η ώρα, πήρα στα χέρια μου λαίμαργα το βιβλίο και ξεκίνησα να το διαβάζω. Όμως, δύο δυσκολίες εμφανίστηκαν με το καλημέρα:

1) Η διήγηση γινόταν με χρονική αντιπαραβολή. Ένα κεφάλαιο στο 1908 και το επόμενο στο 1940, και πάμε πάλι. Δυσκολεύομαι πραγματικά πολύ να ακολουθήσω τα βιβλία που έχουν τη συγκεκριμένη δομή.

2) Ιστορία. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές, και δεν είναι το φόρτε μου.

Η δύναμη της διήγησης με έκανε σταδιακά όχι μόνο να μη δίνω σημασία σε αυτές τις “δυσκολίες”, αλλά να τις συμπαθήσω. Το πριν και το μετά, το 1908 και το 1940, έδεναν πολύ αρμονικά. Άρχισε να μου αρέσει πώς το παρελθόν κούμπωνε με το τώρα. Όσο για την Ιστορία, έγινε κομμάτι της ίδιας της υπόθεσης, και όχι μόνο δε με κούρασε αλλά με συγκλόνισε.

Διάβασα γρήγορα και εύκολα τις 327 σελίδες. Και μόλις τελείωσα και το διάβασμα των σημειώσεων του συγγραφέα, άνοιξα συζήτηση σχετικά με το αν η παράφορη αγάπη είναι προϊόν του μυαλού ή της καρδιάς.

Για να μη μακρηγορώ, το “Ιστορία χωρίς όνομα” μ’ άρεσε πολύ. Μ’ άρεσε το δίλημμα “πάθος ή σωστό” που αναδύθηκε. Με συγκλόνισε να διαβάζω για μια γυναίκα που κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ του έρωτα ή των παιδιών της. Με έκανε να σκεφτώ, για συναισθήματα αλλά και για πατρίδες.

Αν με ρώταγες να σου πω επιγραμματικά ποια θεωρώ ατού αυτού του βιβλίου, θα ξεχώριζα δύο. Το πρώτο είναι ότι παρουσιάζει μια ιστορία λίγο πολύ γνωστή, κι όμως καταφέρνει να σε κάνει να μη ξεκολλάς από τις σελίδες. Ξέρουμε ότι η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε, και ότι ο Χίτλερ έφτασε στην Ελλάδα. Δεν είναι αυτό το θέμα που ψάχνουμε να μας αποκαλυφτεί. Είναι η ψυχή. Και ξεγυμνώνεται στον αναγνώστη όχι μόνο μέσα από τη ζωή της κεντρικής ηρωίδας, αλλά και από όλους τους άλλους χαρακτήρες που συμπληρώνουν το παζλ της ζωής της. Αυτό, είναι το δεύτερο ατού, κατά τη γνώμη μου.

bookmarks


Το διάβασα μέσα σε: 1 εβδομάδα περίπου.

Το προτείνω: Σε εσένα που θες να διαβάζεις για ιστορίες αγάπης και Ιστορία. Και φυσικά σε σένα που έχεις διαβάσει κάποιο από τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα. Το “Ιστορία χωρίς όνομα” θα σε κάνει να τα βγάλεις από το ράφι και να τα ξαναδιαβάσεις, γιατί θα αποκτήσουν άλλο νόημα…

Δεν το προτείνω: Σε εσένα που δε σου αρέσουν τα μυθιστορήματα.

Highlights: Το συναίσθημα που μου άφησε όταν το έκλεισα. Νομίζω σου έδωσα μια ιδέα παραπάνω.

Αρνητικό: Δε βρίσκω.

*Το “Ιστορία χωρίς όνομα” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

155 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *