My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Ανακοινώθηκαν οι τελικοί υποψήφιοι για το Man Booker Prize 2018

Αυτοί είναι οι 6 συγγραφείς που θα διεκδικήσουν το μεγάλο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο.

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την τελετή απονομής του βετινού Man Booker Prize, και όπως ήταν αναμενόμενο έχουμε αυτούς που… έφτασαν στην πηγή! Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκαν οι τελικοί υποψήφιοι γι’βαυτό το μεγάλο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο.

Τέσσερις γυναίκες, δύο άντρες στη λίστα. Τρεις Βρετανοί, δύο Αμερικανοί, και ένας Καναδός. Έξι ενδιαφέροντα βιβλία. Ας γίνω πιο συγκεκριμένη:

Anna Burns – Milkman (Faber & Faber)

milkman_manbookerprize
H Αnna Burns γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Belfast. Έχει γράψει μια νουβέλα και δύο ακόμα μυθιστορήματα πριν το Milkman το οποίο και κατάφερε να φτάσει στην τελική ευθεία των υποψηφιοτήτων για το Man Booker Prize. Η ιστορία αυτού του βιβλίου της, αναδεικνύει το πόσο μεγάλες συνέπειες μπορεί να έχει η αδράνεια. “Σε αυτή την πόλη δίχως όνομα, το να έχεις ενδιαφέρον είναι επικίνδυνο”. Με αυτά τα λόγια ξεκινά η σύνοψη του βιβλίου. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια φήμη που δημιουργήθηκε για την αφηγήτρια, ότι διατηρεί σχέση με τον γαλατά…

Esi Edugyan – Washington Black (Serpent’s Tail)

washingtonblack_manbookerprize
Η Esi Edugyan είναι 40 χρονών και γεννήθηκε στον Καναδά. Είναι παντρεμένη με τον ποιητή και μυθιστοριογράφο Steven Prince. Το “Washington Black” είναι το τέταρτο μυθιστόρημά της, και το δεύτερο της που καταφέρνει να φτάσει στη βραχεία λίστα του Man Booker Prize. “Είναι ένα μάθημα ιστορίας σε μορφή παραμυθιού” σύμφωνα με τον Leo Robson, μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου. Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα και αφηγητής του είναι ένας 18χρονος ο οποίος θυμάται την απόδρασή του από τη σκλαβιά που είχε ζήσει ως παιδί.

Daisy Johnson – Everything Under (Jonathan Cape)
everythingunder_manbookerprize
Η βρετανίδα Daisy Johnson είναι 27 χρονών και ακόμα κι αν δεν πάρει το βραβείο, κατάφερε να κερδίσει έναν τίτλο ήδη… αυτόν της νεότερης υποψήφιας στην ιστορία του Man Booker Prize. Έκανε το συγγραφικό της ντεμπούτο το 2016 με τη συλλογική διηγημάτων “Fen”. Το “Everything Under” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Κεντρική ήρωας του βιβλίου είναι η Gretel, μια λεξικογράφος που απολαμβάνει τη μοναχικότητα της και διορθώνει λεξικά. Ωστόσο, ένα τηλεφώνημα από νοσοκομείο την βγάζει από την ηρεμία της και επαναφέρει στο νου της ερωτηματικά από το παρελθόν, από τότε που με τη μητέρα της ζούσε σε μια βάρκα και μιλούσαν μια δική τους, μόνο δική τους, γλώσσα.

Rachel Kushner  – The Mars Room (Jonathan Cape)

themarsroom_manbookerprizeΗ Rachel Kushner γεννήθηκε το 1968 στο Oregon. Το πρώτο της μυθιστόρημα “Telex for Cuba” ήταν στη βραχεία λίστα για το 2008 National Book Award καθώς και New York Time bestseller. Το επόμενο μυθιστόρημά της “Τhe Flamethrowers” επίσης κατέληξε στη βραχεία λίστα του National Book Award. Το “The Mars Room” κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2018.  Μιλά τη ζωή μιας γυναίκας στη φυλακή. Τo “Μars Room” είναι το strip club που δούλευε πριν δολοφονήσει άνθρωπο και βρεθεί να εκτίει την ισόβια ποινή της, μακριά φυσικά από τον γιό της και πολύ κοντά σε βαρβαρότητες. Η ζωή της μοιάζει ευθεία μέχρι που κάτι από τον έξω κόσμο την αναστατώνει και την προκαλεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο της.

Richard Powers – The Overstory (William Heinemann)
theoverstory_manbookerprize
Ο Richard Powers γεννήθηκε στο Illinois το 1957. Έχει γράψει 12 μυθιστορήματα και έχει λάβει πολλά βραβεία για το συγγραφικό του έργο. Το “The Overstory” από την περιγραφή του και μόνο μοιάζει να είναι πολύ περίεργο βιβλίο. Σε αυτό πρωταγωνιστούν τα δέντρα που κάνουν έκκληση σε αγνώστους να σώσουν τα τελευταία στρέμματα παρθένου δάσους. Το βιβλίο αποτελείται από “Εννέα εξαιρετικά γραμμένες, αλληλένδετες ιστορίες” σύμφωνα με όσα αναφέρει η κριτής του βραβείου Leanne Shapton, προσθέτοντας ότι στο βιβλίο θα βρει κανείς μπλεγμένες λυρικές περιγραφές για την αγάπη, τη φωτογραφία, την επιστήμη, την πίστη…

Robin Robertson – The Long Take (Picador)

longtake_manbookerprize
Ο Robin Robertson γεννήθηκε στη Σκοτία το 1955 και είναι ποιητής. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις για το έργο του. Το “The Long Τake” διηγείται συνδυάζοντας ποίηση και πεζογραφία τη ζωή του Walker, ενός βεταράνου της απόβασης στη Νορμανδία, με διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ο Walker δε μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, θέλει να πάει σε μια πόλη να βρει την ελευθερία του, την ανωνυμία του και να ανασυνταχθεί. Ενώ προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του, η Αμερική ξεκινά να διασπάται και να γίνεται παρανοϊκή.

Αυτές είναι λοιπόν οι τελικές υποψηφιότητες του Man Booker Prize για φέτος. Διαμορφώθηκαν από πάνελ πέντε κριτών και συγκεκριμένα: τον φιλόσοφο Kwame Anthony Appiah, την συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Val McDermid, τον κριτικό τέχνης Leo Robson, την φεμινίστρια συγγραφρέα και κριτικό Jacqueline Rose και την καλλιτέχνιδα και graphic novelist Leanne Shapton.

Οι επιλογές τους ήταν σκοτεινές σίγουρα, ενδιαφέρουσες επίσης. Και τα έξι βιβλία της λίστας κερδίζουν χρηματικό έπαθλο αξίας 2.500 λιρών ενώ ο τελικός νικητής έπαθλο 50.000 λιρών και φυσικά μεγάλη αναγνώριση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη σελίδα των βραβείων, οι πωλήσεις του “Λήθη και Λίνκολν” που πήρε πέρυσι το βραβείο, αυξήθηκαν κατά 1227%. Η Bloomsbury έχει μέχρι σήμερα πουλήσει πάνω από 230.000 αντίτυπα σε κάθε μορφή, 70% των οποίων μετά τη νίκη του Saunders.

Για να δούμε ποιος θα τα καταφέρει φέτος. Νεότερα στις 16 Οκτωβρίου.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Facebook Man Booker Prize

**Πηγή φωτογραφιών επιμέρους βιβλίων: Τwitter Man Booker Prize

Απάντηση

Πλοήγηση