My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Η νύχτα του Σάουιν

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο με μια πρωτότυπη ιστορία μυστηρίου.

Πίσω στον Μάιο του 2018 και στα βραβεία Βιβλίου Public. Κατηγορία «Ελληνική Πεζογραφία – Πρωτοεμφανιζόμενος» και στη σκηνή ανέβαινε η νικήτρια Φραντζέσκα Μάνγγελ χάρη στη «Νύχτα του Σάουιν». Ήταν κατά τη γνώμη μου μια από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς. Όχι, δεν είχα διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, απλά ένιωθα την αλήθεια σε όσα έλεγε η Μάνγγελ παραλαμβάνοντας το βραβείο. Με συγκίνησε, τη συμπάθησα ακαριαία, την «ακολούθησα», και επιτέλους αξιώθηκα να τη διαβάσω.

«Η νύχτα του Σάουιν» λοιπόν, ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με στοιχεία φαντασίας το οποίο εκτυλίσσεται κάπου μεταξύ Αθήνας, Βόρειας Αγγλίας και Σκωτίας. Κεντρικοί ήρωες δύο φίλοι, η Στέφη και ο Κίμωνας. Η πρώτη από τα «χαμένα» καταφέρνει να καταλήξει με ένα μυστήριο τρόπο στο τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Ο δεύτερος, ξέρει από μικρός ότι η σκηνοθεσία είναι αυτό που του ταιριάζει.

Οι δρόμοι τους τέμνονται αρκετό καιρό πριν μια «Νύχτα του Σάουιν» αλλάξει τα πάντα. Τι εστί όμως «Νύχτα του Σάουιν»; Ας μιλήσει το αυτάκι του βιβλίου καλύτερα:

31η Οκτώβρη, η ιερή γιορτή των Κελτών, το πέρασμα στην πιο σκοτεινή περίοδο του έτους. Τη νύχτα των αγαπημένων νεκρών, ο πνευματικός κόσμος εισχωρεί στον θνητό και η φυσική ροή του σύμπαντος επιστρέφει στην αρχέγονη κατάστασή της, όταν επικρατούσε ακόμα το χάος.

Η Στέφη έχει εξαφανιστεί και ο Κίμωνας την εντοπίζει μετά από χρόνια. Έτσι ξεκινάει το βιβλίο για να συνεχίσει με το παρελθόν των ηρώων. Η Μάνγγελ καταφέρνει να παρουσιάσει τα πορτρέτα τους μέσα από απλή γλώσσα, χωρίς να κουράζει. Και αφού το καταφέρνει, περνάει στην επόμενη πίστα με το μεταφυσικό (; ) στοιχείο που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι είναι αλήθεια και τι όχι. Τι ισχύει και τι είναι στη σφαίρα της φαντασίας.

Τα μυστικά παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του βιβλίου και είναι αυτά ακριβώς που καταφέρνουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία σελίδα. Η ιστορία δε σε αφήνει να ξεκολλήσεις ενώ η ατμόσφαιρα είναι μαγευτική.

Σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει ακόμα, λάτρεψα «τη Νύχτα του Σάουιν». Αν και γενικά δεν προτιμώ τα βιβλία με μεταφυσικά στοιχεία, το συγκεκριμένο ομολογώ ότι με αντάμειψε. Η Μάνγγελ γράφει όμορφα, πλέκει υπέροχα τις εξελίξεις, παίζει με το μυαλό του αναγνώστη και εν τέλει δημιουργεί μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία. Ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο της, που απ’ ότι κατάλαβα θα είναι η συνέχεια της «Νύχτας του Σάουιν».

Bookmarks


Το διάβασα μέσα σε: Ένα Σαββατοκύριακο.

Το προτείνω: Σε σένα που αγαπάς τα βιβλία μυστηρίου, σου αρέσει και λίγο το μεταφυσικό ή ακόμα καλύτερα η Αγγλία και η Σκωτία.

Δεν το προτείνω: Αν δε μπορείς με τίποτα οτιδήποτε φαίνεται μη ρεαλιστικό ή τρελό.

Highlights: Η συνάντηση του Κίμωνα με τον Άλεξ.

Αρνητικό: Σε ορισμένες φάσεις το έχασα με το μπρος-πίσω στο χρόνο.

Απάντηση

Πλοήγηση