My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Η λίστα του TIME με τα καλύτερα non-fiction του 2019 (ως τώρα)

Οι προτάσεις του γνωστού περιοδικού, πάντα χρήσιμες αν αναζητάς το επόμενο ξενόγλωσσο βιβλίο σου.

Περίεργο ή όχι, το ημερολόγιο δείχνει 27 Μαΐου, πράγμα που σημαίνει ότι σιγά σιγά οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς! Απίστευτο, κι όμως αληθινό.

Αυτούς τους μήνες έχουν ήδη βγει πολλά αξιόλογα βιβλία και το περιοδικό TIME φρόντισε να κάνει μερικές λίστες για όσους δε ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν. Παρακάτω μοιράζομαι μαζί σου τη λίστα με τους καλύτερους τίτλους της κατηγορίας non-fiction.

“Πολλά από τα καλύτερα nonfiction βιβλία της χρονιάς ως τώρα, ζητούν από τους αναγνώστες να κάνουν αλλαγές” αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της λίστας.

Charged: The New Movement to Transform American Prosecution and End Mass Incarceration, Emily Bazelon

H Αμερικανίδα δημοσιογράφος καταπιάνεται με τα αμερικανικά δικαστήρια και υποστηρίζει πως η μαζική φυλάκιση είναι η καλύτερη απόδειξη πως δεν υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ κατηγορούμενων και κατηγόρων. Παρουσιάζει υποθέσεις δύο νεαρών κατηγορούμενων που δείχνουν την επικίνδυνη δύναμη των εισαγγελέων.

Furious Hours: Murder, Fraud, and the Last Trial of Harper Lee, Casey Cep

Η πρωτοεμφανιζόμενη Casey Cep, καταπιάνεται με τα παρασκήνια του “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια”. Τι συνέβη στη Harper Lee αφότου το έγραψε; Γιατί ενώ η έρευνα της γύρω από φόνους στην Αλαμπάμα του ’70 δεν την οδήγησε τελικά στο να γράψει ένα άλλο βιβλίο ενώ το εμπνεύστηκε;

Dreyer’s English: An Utterly Correct Guide to Clarity and Style, Benjamin Dreyer

O copy chief του εκδοτικού Random House, γράφει ένα βιβλίο για την αγγλική γλώσσα, ιδανικό για όσους αγαπούν τον γραπτό λόγο.

Stony the Road: Reconstruction, White Supremacy, and the Rise of Jim Crow, Henry Louis Gates, Jr.

Ο λογοτεχνικός επιστήμονας, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Henry Louis Gates Jr., μελετά την περίοδο πριν το κίνημα του ’60 στην Αμερική για τα πολιτικά δικαιώματα.

Survival Math: Notes on an All-American Family, Mitchell S. Jackson

Πώς είναι να είσαι μαύρος σε μια κοινωνία λευκών; Ο Mitchell S. Jackson βουτάει στο παρελθόν του και μιλάει γι’ αυτό με ειλικρίνεια.

Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland, Patrick Radden Keefe

Η Jean McConville ήταν μια μητέρα 10 παιδιών, στην βόρεια Ιρλανδία, η οποία απήχθη και δολοφονήθηκε κατηγορούμενη ότι έδινε πληροφορίες στις βρετανικές δυνάμεις. Ο δημοσιογράφος Patrick Radden Keefe ανοίγει ξανά την υπόθεση και μάλιστα ίσως – κατά λάθος – ανακαλύπτει και αυτούς που κρύβονταν πίσω από αυτή την απαγωγή.

The Heartbeat of Wounded Knee: Native America from 1890 to the Present, David Treuer

Ο ακαδημαϊκός David Treuer, γράφει για την ιστορία των ιθαγενών Αμερικανών από την «σφαγή στο Πληγωμένο γόνατο» και έπειτα.

The Uninhabitable Earth: Life After Warming, David Wallace-Wells

Ο δημοσιογράφος Davide Wallace-Wells γράφει για την υπερθέρμανση της Γης και υποστηρίζει ότι αυτός ο πλανήτης οδεύει προς το να μην είναι κατοικήσιμος και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι είχε εκτιμηθεί.

The Collected Schizophrenias: Essays by Esmé Weijun Wang

Ένα βιβλίο για τις ψυχικές και χρόνιες νόσους. Μέσα από τις σελίδες του η Wang περιγράφει το δικό της ταξίδι με την σχιζοσυναισθηματική διαταραχή και ρίχνει φως στο πώς είναι να ζεις με προβλήματα που δεν είναι ορατά στο μάτι.

The Unwinding of the Miracle: A Memoir of Life, Death, and Everything That Comes After, Julie Yip-Williams

Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στην ίδια τη συγγραφέα. Γεννήθηκε τυφλή, στο Βιετνάμ, και η γιαγιά της προσπάθησε να της κάνει ευθανασία. Δεκαετίες αργότερα, η Yip-Williams κατάφερε να κάνει καριέρα στη νομική, να γίνει σύζυγος και μητέρα δύο κοριτσιών ώσπου ένας καρκίνος τελικού σταδίου της άλλαξε τα πάντα. Ξεκίνησε να μοιράζεται τις σκέψεις της στο blog της και τα κείμενα της έγιναν βιβλίο. Η Yip-Williams πέθανε τον περασμένο Μάρτιο.

Απάντηση

Πλοήγηση