My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Όταν ο Jo Nesbo αποκάλυψε ότι έχει διαγράψει δύο βιβλία του – και όχι μόνο

Μια απολαυστική συζήτηση με τον ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας στο Θέατρο Ολύμπια.

Γράφει κάποιο νέο βιβλίο; Θα ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή στις ιστορίες του; Θα γίνει Έλληνας πολίτης; Θα πεθάνει ο Χάρι Χόλε όπου να ’ναι;

Σε αυτά και άλλα πολλά απάντησε ο Jo Nesbo, σε μια πραγματικά απολαυστική βραδιά στο Θέατρο Ολύμπια, παρουσία εκατοντάδων θαυμαστών του οι οποίοι έκαναν ουρά στην Ακαδημίας για ένα δελτίο εισόδου. Φυσικά, υπήρξε και βροχή αλλά αυτό δεν μείωσε την ουρά, με περαστικούς να ρωτάνε τι γίνεται, ποιος είναι μέσα που να αξίζει την ταλαιπωρία.


Μέσα ήταν ο ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας. Χαλαρός, ευθύς και με το χαρακτηριστικό του χιούμορ. Και ναι, άξιζε. Παρακάτω, θα βρεις μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συζήτησης, σε περίπτωση που την έχασες.

Περι επικαιρότητας

Κλιματική αλλαγή

Ο Δημήτρης Σίμος που τον υποδέχτηκε στη σκηνή μαζί με τη μεταφράστρια και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, ρώτησε τον Nesbo με αφορμή τις πλημμύρες στη Νορβηγία αλλά και την Ελλάδα, αν σκέφτεται να γράψει κάτι ή να εντάξει στο βιβλίο του στοιχεία για την κλιματική αλλαγή. Ο Nesbo απάντησε ότι οτιδήποτε γίνεται μας επηρεάζει και θεωρεί οτι και ο ίδιος για παράδειγμα έχει επηρεαστεί από τον κορωνοϊό. Άφησε, δηλαδή να εννοηθεί, πως πιθανό κάποιο στοιχείο θα υπάρχει στο μέλλον στις ιστορίες του.  Ωστόσο, “η κλιματική αλλαγή θέλει non-fiction και έρευνα παρά μυθοπλασία” ανέφερε. 

ΑΙ

Σε σχετική ερώτηση, ο Nesbo απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι το ΑΙ απειλεί τη λογοτεχνία. Μπορεί να επηρεάζει κάποιους συγγραφείς που ζουν από αυτό. Ωστόσο, στο τέλος, όπως ανέφερε, αυτός που αποφασίζει είναι ο αναγνώστης – αν θέλει να διαβάζει βιβλία από πραγματικούς συγγραφείς ή από τεχνητή νοημοσύνη. 

Περί συγγραφής


Writers’ block

Φυσικά, η συζήτηση περιστράφηκε αρκετά γύρω από τη συγγραφή. Σε κάποιο σημείο, ο Nesbo εκμυστηρεύτηκε ότι δεν του έχει συμβεί μέχρι σήμερα να πάθει writer’s block, αν και αυτό δε σημαίνει ότι δε θα του συμβεί στο μέλλον. Σε όσους, όμως, τον ρωτάνε τι να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις και γενικά όταν δεν έχουν έμπνευση ή θέλουν κάτι να γράψουν, είναι να καθίσουν να γράψουν και να παραμείνουν εκεί. Εννοώντας φυσικά ότι η λογοτεχνία θέλει δουλειά και επιμονή. 

Είναι κοντά το τέλος του Χάρι Χόλε;

Όταν το μικρόφωνο πήγε στο κοινό, μια θαυμάστρια ανέφερε πως έχει την αίσθηση ότι ανα διαστήματα ο Nesbo δε μπορεί άλλο αυτό το δέσιμο με τον Χόλε, ότι δε θα έλεγε όχι να τον σκοτώσει και να ξεμπερδεύει. Ρώτησε αν ισχύει κάτι τέτοιο, τονίζοντας μάλιστα ότι ενδιάμεσα από τα βιβλία με τον Χόλε έχουν κυκλοφορήσει βιβλία του Nesbo που είναι πολύ αξιόλογα όπως το Βασίλειο ή Μάκβεθ.

Ο Nesbo είπε ότι δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα με τον Χόλε (για να τον σκοτώσει) κάνοντας τον κόσμο να βάλει τα γέλια. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι χρειάζεται κενά ανάμεσα στην ιστορίες που γράφει με εκείνον. “Είναι σαν αυτό το φίλο που αφού περάσεις ένα ΣΚ μαζί του δε νιώθεις την ανάγκη να τον πάρεις τηλέφωνο τη Δευτέρα”. 

Γιατί γράφει συνέχεια;

Έχοντας ήδη αποκαλύψει πως γράφει αυτή την περίοδο το Βασίλειο ΙΙ, ο Nesbo κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αναγνώστριας γύρω από το “γιατί γράφει συνέχεια”, εξηγώντας ότι κάποια βιβλία του είναι πολύ καλά και μετά ήρθαν…οι “Αρουραίοι”. Ο ίδιος, απάντησε με… στοιχεία. Είπε ότι δεν ζει από τη συγγραφή, και γράφει αυτό που πιστεύει ότι θα είναι ωραίο. Αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σβήσει δύο βιβλία που έχει γράψει. Το ένα, όπως ανέφερε, του είχε πάρει 1μιση χρόνο να το ολοκληρώσει αλλά ένιωσε υπέροχα όταν πάτησε το “delete”.

Περί… διαφόρων άλλων πραγμάτων

Μηνύματα θαυμαστών

Ερωτηθείς για κάποιο περίεργο περιστατικό που του έχει συμβεί με θαυμαστή, ή για κάποιο περίεργο σχετικό email, ο Nesbo είπε ότι… δεν έχει και τόσα πολλά γράμματα από θαυμαστές αν και θα ήθελε. Βέβαια, όταν έγινε επερώτηση “πού μπορούμε να σας στείλουμε γράμματα” δεν είχε απάντηση, και χαμογελώντας παρέπεμψε στους agents τους. Πρόσθεσε με χιούμορ, ότι αυτό πρέπει να το σκεφτεί.

Εκμυστηρεύτηκε πως γενικά δεν επιδιώκει να μιλάει για τα βιβλία του με τους αναγνώστες, γιατί θέλει να τους δίνουν κάτι που οι ίδιοι δεν έχουν φανταστεί. 

Έλληνας πολίτης;

Ο Nesbo αποκάλυψε ότι πρόσφατα αγόρασε σπίτι στην Κάλυμνο, ωστόσο δεν ήταν τόσο ακριβό για να μπορέσει να πάρει την Golden Visa. Θα του άρεσε όμως να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, απλά ξεκαθάρισε ότι… αν παίζει Νορβηγία – Ελλάδα ποδόσφαιρο θα είναι με τη Νορβηγία. 

*Το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανακηρύσσει Επίτιμο Διδάκτορα τον Jo Nesbø. Η τελετή ανακήρυξης θα λάβει χώρα την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω.

Τα βιβλία του Jo Nesbø κυκλοφορούν στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Απάντηση

Πλοήγηση