My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα για τo Booker Prize 2020

Αυτά είναι τα βιβλία που συναγωνίζονται για το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο.

Aνακοινώθηκε η μακρά λίστα για τo Booker Prize 2020! Η επιτροπή, αφού διάβασε και αξιολόγησε συνολικά 162 μυθιστορήματα, κατέληξε στα εξής 13:

Diane Cook – The New Wilderness (Oneworld Publications)

H 5χρονη κόρη της Bea, Agnes, δε μπορεί να συνεχίσει στη μεγαλούπολη. Η ρύπανση τις καταστρέφει τα πνευμόνια. Αν δεν αλλάξει περιβάλλον, θα πεθάνει. Η λύση είναι μια: το Wilderness State. Είναι το τελευταίο κομμάτι παρθένας γης που όμως ήταν απαγορευμένο για τους ανθρώπους. Μέχρι σήμερα. Η Βea, η Agnes και άλλοι 17 εθελοντές ξεκινούν ένα πείραμα για να δουν αν οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν στη φύση χωρίς να την καταστρέψουν.

Tsitsi Dangarembga – This Mournable Body (Faber & Faber)

H Tambudzai έχει μόλις φύγει από μια στάσιμη δουλειά και ζει σε έναν κατεστραμμένο ξενώνα στη Harare. Λόγω ηλικίας αλλά και άσχημων οικονομικών προοπτικών, μετακομίζει στην πανσιόν μιας χήρας και τελικά βρίσκει δουλειά ως δασκάλα βιολογίας. Σε κάθε προσπάθειά της όμως να χτίσει τη ζωή της, έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα ταπείνωση. Η επίπονη αντίθεση ανάμεσα στο μέλλον που είχε φανταστεί και στην πραγματικότητά της, την οδηγεί σε κρίσιμο σημείο.

Avni Doshi – Burnt Sugar (Hamish Hamilton, Penguin Random House)

Στα νιάτα της, η Τάρα εγκατέλειψε τον αποτυχημένο γάμο της για να ζήσει σε ένα άσραμ. Έζησε για λίγο ως ζητιάνα και πέρασε χρόνια να κυνηγάει έναν ατημέλητο, άστεγο “καλλιτέχνη”. Όλα αυτά, μαζί με το μικρό παιδί της. Τώρα, ξεχνάει πράγματα, μπερδεύει τον μισθό της υπηρέτριας της, αφήνει το γκάζι ανοιχτό όλη νύχτα και η μεγάλη πια κόρη της καλείται να φροντίσει μια γυναίκα η οποία ποτέ δεν τη νοιάστηκε.

Gabriel Krauze – Who They Was (4th Estate, HarperCollins)

Μια ιστορία για το Λονδίνο που θα βρούμε σε κανέναν οδηγό. Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις τη στιγμή, για αγόρια που ανυπομονούν να γίνουν άντρες, μεγαλώνοντας σε κρυφές εμπόλεμες ζώνες των μεγαλουπόλεων.

Hilary Mantel – The Mirror & The Light (4th Estate, HarperCollins)

Μετά τα δύο πρώτα βιβλία της για τον Thomas Cromwell που της έφεραν δύο Man Booker Prizes, η Hilary Mantel επιστρέφει για να ολοκληρώσει την τριλογία.

Colum McCann – Apeirogon (Bloomsbury Publishing)

Ο Bassam Aramin είναι Παλαιστίνιος. Ο Rami Elhanan είναι Ισραηλινός. Ζουν σε έναν κόσμο συγκρούσεων. Η 13χρονη κόρη του Rami, Smadar, γίνεται θύμα βομβιστών αυτοκτονίας. Μια δεκαετία αργότερα, η 10χρονη Bassam, κόρη του Abir, σκοτώνεται από μια σφαίρα. Ο Rami και ο Bassan μεγάλωσαν να μισούν ο ένας τον άλλον. Κι όμως, όταν μαθαίνει ο ένας την ιστορία του άλλου, αναγνωρίζουν ότι η απώλεια τους συνδέει. Μαζί, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το πένθος τους σαν όπλο για ειρήνη.

Maaza Mengiste – The Shadow King (Canongate Books)

Ένα βιβλίο που ταξιδεύει τον αναγνώστη στην πρώτη πραγματική μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την εισβολή του Μουσολίνι στην Αιθιοπία. Ρίχνει τα φώτα στις γυναίκες που πολέμησαν τότε.

Kiley Reid – Such a Fun Age (Bloomsbury Circus, Bloomsbury Publishing)

Η Emira Tucker περπατάει ένα βράδυ στους διαδρόμους ενός σουμπερμάρκετ μαζί με ένα μικρό παιδί. Ο φύλακας του καταστήματος, βλέποντας μια νέα μαύρη γυναίκα με ένα μικρό λευκό παιδί, τόσο αργά έξω, κατηγορεί την Emira για απαγωγή. Ένα μικρό πλήθος συγκεντρώνεται γύρω, ένας από τον κόσμο βιντεοσκοπεί και η Emira είναι θυμωμένη και ταπεινωμένη. Η μητέρα του παιδιού, Alix, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα αφού η Emira είναι η μπέιμπισίτερ του 2χρονου γιου της. Η Emira είναι επιφυλακτική. Είναι 25 χρονών, κινδυνεύει να χάσει την ασφαλιστική της κάλυψη και δεν ξέρει τι να κάνει. Όταν στο βίντεο της Emira εμφανίζεται κάποιος από το παρελθόν της Alix, οι δύο γυναίκες συγκρούονται με αποτέλεσμα να αναδύονται αλήθειες που έμεναν κρυμμένες.

Brandon Taylor (USA) Real Life (Originals, Daunt Books Publishing)

Ο Wallace σπουδάζει βιοχημεία σε μια φοιτητούπολη. Είναι ένας εσωστρεφής νεαρός από την Αλαμπάμα, μαύρος και παράξενος. Άφησε πίσω την οικογένεια του αλλά όχι και σκιές της παιδικής του ηλικίας. Είναι επιφυλακτικός και έχει πάρει αποστάσεις ακόμα και από τον φιλικό του κύκλο. Όμως, κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, στα τέλη του καλοκαιριού, τα πράγματα αλλάζουν.

Anne Tyler – Redhead by The Side of The Road (Chatto & Windus, Vintage)

O Micah Mortimer ζει μια ήρεμη και συγκροτημένη ζωή, χωρίς εκπλήξεις. Όλα όμως αλλάζουν όταν μια φίλη του έρχεται αντιμέτωπη με έξωση κι όταν ένα παιδί εμφανίζεται στην πόρτα του λέγοντάς του ότι είναι ο γιος του.

Douglas Stuart – Shuggie Bain (Picador, Pan Macmillan)

H Agnes είναι παντρεμένη με έναν οδηγό ταξί. Ονειρεύεται ένα όμορφο σπίτι και προσπαθεί να χρωματίσει τη γκρίζα ζωή της με μικρές αγορές. Είναι περήφανη και κρύβει τις αδυναμίες της με την εμφάνισή της. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι εθισμένη στο αλκοόλ. Τα μεγάλα της παιδιά παίρνουν αποστάσεις και ο μόνος που μένει κοντά της είναι ο Shuggie ο οποίος πάντα ήθελε να γίνει ένα κανονικό αγόρι. Αλλά όλοι διαπίστωσαν ότι δεν έχει “το δικαίωμα”. O Shuggie έχει ένα μυστικό που ξέρουν όλοι εκτός από εκείνον.

Sophie Ward – Love and Other Thought Experiments (Corsair, Little, Brown)

Η Rachel και η Eliza, θέλουν να κάνουν ένα παιδί. Περνούν χρόνο μαζί σχεδιάζοντας το κοινό τους μέλλον. Ένα βράδυ, η Rachel ξυπνάει ουρλιάζοντας και λέει στην Eliza ότι ένα μυρμήγκι μπήκε στο μάτι της και έχει εγκλωβιστεί εκεί. Ξέρει ότι ακούγεται τρελό αλλά επίσης ξέρει ότι είναι αλήθεια. Ως επιστήμονας, η Eliza δεν θα πάρει το φόβο της Rachel σοβαρά και θα μαλώσουν. Ξαφνικά, όλη η σχέση θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

C Pam Zhang – How Much of These Hills is Gold (Virago, Little, Brown)

O Ba πεθαίνει μέσα στη νύχτα και η Ma είναι ήδη στον ουρανό. Η Lucy και ο Sam, 12 και 11 αντίστοιχα, ξαφνικά βρίσκονται μόνοι και κυνηγημένοι. Παίρνουν το σώμα του πατέρα τους στην πλάτη και περιπλανώνται σε ένα αξέχαστο μέρος που έχει οστά βουβαλιών και πατημασιές από τίγρεις. Σκοπός τους να βρουν ένα μέρος που θα μπορεί να γίνει σωστή ταφή.

Στις 15/9 η ανακοίνωση της βραχείας λίστας

Η βραχεία λίστα, με τα 6 επικρατέστερα βιβλία, θα ανακοινωθεί στις 15 Σεπτμεβρίου. Ο τελικός νικητής, ο οποίος θα λάβει την αναγνώριση και χρηματικό έπαθλο £50.000, θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

*Φωτογραφία: Twitter/BookerPrizes

Απάντηση

Πλοήγηση