My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Οι υποψήφιοι για τα φετινά βραβεία της Αμερικάνικης Ένωσης Βιβλιοθηκών

Τα βιβλία που ξεχώρισαν και διεκδικούν το Andrew Carnegie Medal.

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα για τα βραβεία Αμερικάνικης Ένωσης Βιβλιοθηκών. Όπως κάθε τέτοια λίστα, τη μοιράζομαι για να δώσω ιδέες για επόμενα βιβλία!

Οι υποψηφιότητες είναι 3 για την κατηγορία Nonfiction και 3 για στην κατηγορία Fiction. Είναι βιβλία που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ φέτος και δεν κυκλοφορούν (ακόμα) στα ελληνικά.

Nonficton

  • Figuring, Maria Popova. Διερευνά την πολυπλοκότητα της αγάπης και τη διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας και του νοήματος, μέσα από τις ζωές διάφορων ιστορικών προσωπικοτήτων, ξεκινώντας από τον αστρονόμο Johannes Kepler και καταλήγοντας στη θαλάσσια βιολόγο Rachel Carson.
  • The Heartbeat of Wounded Knee: Native America from 1890 to the Present, David Treuer. Γεγονότα, ρεπορτάζ και απομνημονεύματα που δημιουργούν μια εναλλακτική αφήγηση για την Αμερικανική ιστορία.
  • Midnight in Chernobyl: The Untold Story of the World’s Greatest Nuclear Disaster, Adam Higginbotham. Πρωτογενές ρεπορτάζ και στοιχεία από νέες αρχειακές έρευνες, για την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, με ζουμ στους ανθρώπους του.

Fiction

  • Feast Your Eyes, Myla Goldberg. Η Lillian, ανακάλυψε την αγάπη της για τη φωτογραφία όταν ήταν στο λύκειο. Κόντρα στις φιλοδοξίες που είχαν η γονείς της για εκείνη, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη να ακολουθήσει το όνειρό της. Όταν σε μια μικρή γκαλερί εκθέτει μερικώς γυμνές φωτογραφίες δικές της και της κόρης της Samantha, συλλαμβάνεται και τραβάει την προσοχή. Η ξαφνική δημοσιότητα, αλλάζει τις ισορροπίες στις ζωές μαμάς και κόρης. H Samantha, αφηγείται την ιστορία.
  • Lost Children Archive, Valeria Luiselli. Μια οικογένεια ταξιδεύει μέσα στο καλοκαίρι από τη Νέα Υόρκη στην Αριζόνα. Τελικός προορισμός, το μέρος όπου οι Απάτσι αποκαλούσαν πατρίδα τους. Στο αυτοκίνητο, παίζουν παιχνίδια, τραγουδούν αλλά επίσης ακούν στο ράδιο για μια μεταναστευτική κρίση. Εκατοντάδες παιδιά προσπαθούν να περάσουν τα νοτιοδυτικά σύνορα προς την Αμερική, αλλά είτε συλλαμβάνοται είτε χάνονται στην έρημο. Όσο η οικογένεια συνεχίζει το ταξίδι της, φαίνεται πως και αυτή περνάει τη δική της κρίση.
  • The Water Dancer, Ta-Nehisi Coates. Ο Hiram Walker γεννήθηκε σε καθεστώς δουλείας. Η μητέρα του πωλήθηκε, ο ίδιος αποστερήθηκε αναμνήσεις από εκείνη αλλά είχε το χάρισμα μιας μυστήριας δύναμης. Χρόνια μετά, όταν σχεδόν πνίγηκε σε ένα ποτάμι, η ίδια δύναμη του έσωσε τη ζωή. Όλα αυτά τα γεγονότα, του γεννούν την ανάγκη για ένα τολμηρό σχέδιο απόδρασης από το μόνο σπίτι που είχε γνωρίσει ποτέ.

Σχετικά με τα Andrew Carnegie Medals

Τα Andrew Carnegie Medals θεσπίστηκαν το 2012 με σκοπό την αναγνώριση βιβλίων Fiction και Nonfiction που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Οι δύο νικητές, ένας για κάθε είδος, ανακοινώνονται στο ALA Midwinter Meeting και οι κερδίζουν 5.000 δολάρια έκαστος. Φέτος, η ημερομηνία έχει οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου 2020.

Οι νικητές προκύπτουν από τις ψήφους 8 επαγγελματιών βιβλιοθηκών από όλη τη χώρα, που ασχολούνται με βιβλία για ενήλικες.

Απάντηση

Πλοήγηση