My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Ακατάλληλο για ανηλίκους το “Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες” στην Τουρκία

Το δημοφιλές βιβλίο είναι κακή επιρροή για τους νέους, σύμφωνα με την απόφαση.

Το βιβλίο “Goodnight stories for rebel girls” έχει αρχίσει εδώ και μια περίπου εβδομάδα να εξαφανίζεται από τα ράφια των βιβλιοπωλείων της Τουρκίας. Ο λόγος είναι ότι κρίθηκε ακατάλληλο για ανηλίκους!

Το βιβλίο που έχει μεταφραστεί σε πάνω από 47 γλώσσες και παρουσιάζει πληροφορίες για τις ζωές σημαντικών γυναικών της ιστορίας, αξιολογήθηκε ως επιβλαβές από το συμβούλιο της Τουρκικής κυβέρνησης για την προστασία ανηλίκων από επιβλαβείς εκδόσεις. “Κάποια σημεία του βιβλίου θα ασκήσουν κακή επιρροή στο μυαλό όσων είναι κάτω από 18 ετών” αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Έτσι, επιτρέπεται πλέον μόνο σε ενηλίκους και άρα δε μπορεί να είναι σε κοινή θέα στα καταστήματα.

Από την πλευρά της, η Ένωση Εκδοτών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση αποτελεί “κίνδυνο από πλευράς ελευθερίας έκφρασης και τύπου, και απειλή στις αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας”.

To συγκεκριμένο βιβλίο, κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο “Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες” από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Είναι ωραίο, γρήγορο στο διάβασμα, με πολύ ωραία εικονογράφηση και ιστορίες γυναικών που εμπνέουν. Ευτυχώς, διαθέσιμο στα ράφια για όλους!

Απάντηση

Πλοήγηση