My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Το “Ικιγκάι” είναι το κατάλληλο βιβλίο για να ξεκινήσεις τη χρονιά

Ένα γρήγορο και αισιόδοξο βιβλίο, για να μη ξεχνάμε τα σημαντικά…

Έχω πολλά βιβλία που περιμένουν να τα διαβάσω, όμως δεν επέλεξα κάποιο από αυτά για να κάνω ποδαρικό στο 2019. Ήθελα να ξεκινήσω με ένα που εντάσσεται στην κατηγορία “Ευ ζην” ή “Αυτοβελτίωση”.

Μια βόλτα στο ίντερνετ και στο βιβλιοπωλείο έφερε στα χέρια μου τελικά το “Ικιγκάι” στο οποίο παρουσιάζονται τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή (όπως άλλωστε περιγράφεται και στον υπότιτλο). Εκδόθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου και υπογράφεται από τους Έκτορ Γκαρθία και Φρανσέσκ Μιράλλιες.

Όλη η αφήγηση έχει αφετηρία την Οκινάουα της Ιαπωνίας, ένα νησί που υπάρχουν κατ’αναλογία περισσότερα άτομα με μεγάλη μακροβιότητα, από οπουδήποτε αλλού. Εκεί, “ειδικότερα οι γυναίκες έχουν την μακροβιότερη και πιο υγιή ζωή στον κόσμο”. Φαίνεται, σε αυτό το χρυσό παίζει σημαντικό ρόλο η φιλοσοφία ικιγκάι και η ιδέα του μοάι. Το ικιγκάι είναι ουσιαστικά το νόημα της ζωής. Η λέξη μοάι χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στενή παρέα με φίλους.

Το βιβλίο έχει 233 σελίδες συνολικά, οι οποίες τρέχουν πολύ γρήγορα. Είναι γραμμένες σε πολύ απλή γλώσσα, σε βαθμό που ένιωσα σα να είχα απέναντί μου τους συγγραφείς και μου μιλούσαν σχετικά με το ικιγκάι, τον καλό τρόπο ζωής, το στρες, τη σωστή διατροφή, τη ροή.

Είναι σα να πίναμε καφέ και να μου έλεγαν πώς πέρασαν στο Ογκίμι, αυτό το χωριό της Οκινάουα που εμφανίζεται το μεγαλύτερο δείκτη μακροζωίας στον κόσμο και γι’ αυτό αποκαλείται “χωριό των αιωνόβιων”. Η αλήθεια είναι ότι οι περιγραφές για το Ογκίμι έκαναν τη φαντασία μου να δουλέψει, όπως ακριβώς δουλεύει όταν διαβάζω ένα μυθιστόρημα.

Κι όμως, το Ογκίμι υπάρχει και εμένα με γέμισε με αισιοδοξία. Οι άνθρωποί του, η νοοτροπία τους, μπήκαν στο μυαλό μου.

Το βιβλίο προς το τέλος είχε κάποια σχεδιαγράμματα για ασκήσεις γιόγκα, τσιγκόνγκ, τάι τσι, τις οποίες τις προσπέρασα. Τελείωσε με μια λίστα, τους “δέκα νόμους του ικιγκάι”. Χρήσιμη και για το ψυγείο κατά τη γνώμη μου, γιατί συχνά – πυκνά ξεχνιόμαστε και χάνουμε την ουσία.

bookmarks


Το διάβασα μέσα σε: 3 ώρες, χωρίς διακοπές (άντε μόνο για νερό)

Το προτείνω: Αν δε ξέρεις τι θέλεις, αν έχεις άσχημη διάθεση. Αν θέλεις να διαβάσεις κάτι γρήγορο, αισιόδοξο.

Δεν το προτείνω: Σε εσένα που ξέρεις ήδη πολλά για την Ιαπωνική κουλτούρα, γιατί νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση θα σου φανεί αδιάφορο.

Highlights: Οι συνεντεύξεις των ηλικιωμένων κατοίκων του Ογκίμι (σελ. 148-154). “Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Το κόλπο είναι απλώς το να ζεις”.

Αρνητικό: Όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι απλό στη γραφή και δεν αναλύει εις βάθος το Ικιγκάι. Επομένως αν κάποιος ξέρει, θα του φανεί επιφανειακό έως και περίεργο για βιβλίο.

Απάντηση

Πλοήγηση