My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Το βιβλίο που δεν άρεσε στην Aretha Franklin

Η κόντρα πίσω από το “Respect”.

“Έφυγε” η Aretha Franklin. Η βασίλισσα της Soul δε μένει πια εδώ.

Η αλήθεια είναι ότι μας είχε προετοιμάσει για την απουσία της όταν πριν από ένα χρόνο περίπου ανακοίνωνε ότι θα αποσυρθεί μετά τον τελευταίο της δίσκο. Το είπε και το έκανε.

Αν είσαι θαυμαστής της, σίγουρα τις τελευταίες μέρες θα έχεις βάλει κάποιο κομμάτι της δυνατά. Πιθανότατα θα έχεις ανατριχιάσει βλέποντας μια ζωντανή ερμηνεία της από το παρελθόν. Και ίσως έχεις αναζητήσει ή αναζητάς κι ένα βιβλίο το οποίο να μιλά για τη ζωή της. Επειδή εγώ τουλάχιστον το έκανα, μοιράζομαι μαζί σου ενδιαφέροντα πράγματα που προέκυψαν σε αυτή τη διαδικασία αναζήτησης.

Αρχικά, βρήκα τα εξής 3 βιβλία τα οποία απέρριψα και εξηγώ γιατί:

 1. Who Is Aretha Franklin?
  Medina Nico, Penguin, 2018
  Απευθύνεται μάλλον σε εφήβους, καθώς με ένα μικρό ξεφύλλισμα είδα ότι είναι μόλις 108 σελίδες, γραμμένο με μεγάλα γράμματα και εικονογραφημένο.
 2. Αretha: From These Roots
  Aretha Franklin & David Ritz, Villard Books, 1998
  Υπογράφεται από την ίδια την Αretha Franklin σε συνεργασία με τον David Ritz. Ο Ritz έχει γράψει επίσης βιογραφίες του Ray Charles, της Εtta James και του B.B. King. Ακούγεται πολύ καλό, αλλά κοιτώντας στο Goodreads και όχι μόνο, είδα ότι δεν έχει καλές κριτικές γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η Aretha Franklin δεν αποκαλύπτει κάποια συγκεκριμένα πράγματα για τη ζωή της.
 3. Aretha Franklin: The Queen of Soul
  Mark Bego, Skyhorse Publishing, 2012
  Elton John, Elvis Presley, Michael Jackson, Madonna, Whitney Houston είναι μερικοί από τους μύθους για τους οποίους επέλεξε να γράψει βιογραφίες ο Mark Bego, όταν δεν δούλευε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης σε περιοδικά. Το συγκεκριμένο βιβλίο στέκεται πιο πολύ στα “μουσικά”. Σε ό,τι έχει να κάνει με την προσωπική ζωή, είναι μάλλον ελλιπές – και εδώ, γιατί η Franklin δεν ήθελε να λέει πολλά.

Αποκλύοντας τα παραπάνω, κατέληξα στο Respect: The Life of Aretha Franklin. Κυκλοφόρησε το 2014, από τις εκδόσεις Little, Brown and Company. Υπογράφεται μόνο από τον David Ritz. Έχει ενδιαφέρον εξώφυλλο, ωραίο τίτλο και γενικά ήμουν έτοιμη να το αγοράσω μέχρι που ψάχνοντας έπεσα σε δημόσια δήλωση της Aretha Franklin που το αφορά…:

“Όπως πολλοί γνωρίζετε, υπάρχει ένα βιβλίο – σκουπίδι εκεί έξω, γεμάτο ψέματα για εμένα… Οι πράξεις του συγγραφέα είναι προφανώς εκδικητικές, γιατί επεξεργάστηκα μερικές τρελές διατυπώσεις που είχε το θράσος να βάλει στο βιβλίο που γράψαμε πριν 15 χρόνια. Όπως φαίνεται, κουβαλούσε αυτή την έχθρα από τότε”.

O Ritz από την πλευρά του έλεγε, μιλώντας στο Associated Press, ότι κάποιες ερωτήσεις που αφορούσαν πχ το γεγονός ότι η Franklin απέκτησε παιδιά εφηβεία αλλά και ότι ήταν θύμα κακοποίησης από τον πρώτο της άντρα, “κόπηκαν” στο πρώτο βιβλίο, το οποίο αναγνωρίζει ότι δεν πέτυχε το σκοπό του.

“Nομίζω ότι το βιβλίο αυτό (σ.σ. το Respect) είναι με τον βαθύ τρόπο μια απόδειξη εκτίμησης. Και όταν λέω εκτίμηση, δεν αναφέρομαι μόνο στη τέχνη. Είναι εκτίμηση για τις δοκιμασίες στη ζωή της και για το πόσο σκληρό είναι να χαράξεις την πορεία σου μέσα στην πολύπλοκη βιομηχανία του θεάματος”.

Πρόσθεσε ότι και η Aretha Franklin ήθελε να γράψει κάτι που θα ακολουθούσε τη πρώτη εκείνη βιογραφία, αλλά οι δυο τους δε μπόρεσαν να συνεργαστούν γιατί είχαν άλλες ιδέες πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα. “Όταν ανανέωσα την έρευνα μου γι’ αυτό το βιβλίο, το έκανα χωρίς την έγκριση της Aretha, αλλά είχα την υποστήριξη τριών κοντινών συγγενών της” σημείωσε ο Ritz.

Να πάρω λοιπόν ή να μη πάρω μια βιογραφία που στην ίδια την πρωταγωνίστρια δεν άρεσε καθόλου; Δεν ξέρω. Αν το κάνω, σίγουρα θα έχω στο μυαλό μου και τα λόγια της.

Αν δε το κάνω, μάλλον η βιογραφία που με κερδίζει περισσότερο είναι αυτή που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει. Θα έχει τίτλο Aretha Franklin: Detroit Legend, Historic Figure και θα υπογράφεται από τον Mark Watson, ο οποίος δήλωσε ότι καμία βιογραφία που έχει ως τώρα βγει για την Franklin δεν του άρεσε. Μαθαίνοντας για την αρρώστια της βασίλισσας της Soul, έπιασε δουλειά να κάνει ο ίδιος ένα βιβλίο για εκείνη, που να ξεχωρίσει. Διάβασε συνεντεύξεις, μίλησε με συγγενείς και φίλους της Aretha. Η ίδια ήταν ενήμερη αλλά δεν πρόλαβε να το διαβάσει…

Απάντηση

Πλοήγηση