My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Trip of the day: Βιβλιοθήκη του Στράχοβ, Πράγα

Εντυπωσιακοί χώροι αλλά αξίζει το ταξίδι;Σήμερα είπα να σε ταξιδέψω στην Τσεχία, και συγκεκριμένα σε μια βιβλιοθήκη πανέμορφη και ιστορική, που χαρακτηρίζεται από το Business Insider ως “η πιο όμορφη του κόσμου” και βρίσκεται στη Μονή Στράχοβ της Πράγας.

Πρόκειται για τη Βιβλιοθήκη του Στράχοβ. Αποτελείται από δύο τμήματα, το Θεολογικό και το Φιλολογικό, τα οποία είναι εξίσου όμορφα. Παρακάτω θα σου πω δυο λόγια για το καθένα, γιατί και εγώ ψάχνοντας, εντυπωσιάστηκα.

Θεολογικό Τμήμα

Το Θεολογικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης του Στράχοβ, χτίστηκε μεταξύ 1671 και 1679. Σχεδιάστηκε από τον Abbot Jeroným Hirnhaim και τον αρχιτέκτονα Giovanni Domennico Orsi.

Στα ράφια του, υπάρχουν πάνω από 18.000 βιβλία, θρησκευτικού περιεχομένου. Ανάμεσά τους, δεκάδες εκδόσεις της Βίβλου σε πολλές γλώσσες, καθώς και το Ευαγγέλιο του Στραχόβ το οποίο χρονολογείται στον 9ο αιώνα.

Ο χώρος, όμως, δεν “κερδίζει” μόνο λόγω βιβλίων, και είμαι σίγουρη ότι το έχεις καταλάβει από την κεντρική φωτογραφία και μόνο. Οι τοιχογραφίες του Siard Nosecký είναι πραγματικά επιβλητικές, καθώς και συμβολικές αφού βασίζονται σε αναφορές της Βίβλου που αφορούν την απόκτηση σοφίας και την χρήση της γνώσης και της εκπαίδευσης για να χτίσει κανείς την πίστη του.

Εκτός από τις τοιχογραφίες, το βλέμμα τραβούν και αντικείμενα άλλης εποχής που υπάρχουν στο χώρο, όπως υδρόγειοι ή περιστρεφόμενα έπιπλα για τους γραφείς.

Φιλοσοφικό Τμήμα

Το Φιλοσοφικό Τμήμα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Jan Ignác Palliardi το 1783 και ολοκληρώθηκε από τον Jan Lahofer of Tasovice.

Στους δύο ορόφους του, φιλοξενεί πάνω από 42.000 βιβλία, κάθε είδους. Υπάρχει οτιδήποτε μπορεί να διδασκόταν στα πανεπιστήμια υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας: αστρονομία, μαθηματικά, ιστορία, φιλολογία κλπ.

Εδώ θα δεις και την μοναδική τοιχογραφία “Intellectual Progress of Mankind” (Πνευματική Εξέλιξη της Ανθρωπότητας) του Franz Anton Maulbertsch,  η οποία αφορά την ανάπτυξη των επιστημών και της θρησκείας, και το πώς βρίσκουμε την πραγματική σοφία.

Να πας;

Όλα αυτά φαίνονται και ακούγονται εντυπωσιακά. Δηλαδή, αν πας προς την Πράγα, θα μπορούσες να περάσεις μια βόλτα… ή μήπως όχι; Εγώ, να σου πω την αλήθεια, θα πήγαινα. Αλλά οφείλω να σε ενημερώσω για ένα σωρό κακές κριτικές που διάβασα στο tripadvisor σχετικά με τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη.

Οι επισκέπτες γενικά δε φαίνονται και πολύ χαρούμενοι από την εμπειρία τους εκεί. Διάβασα για επιπλέον χρεώσεις σε όσους θέλουν να φωτογραφίσουν καθώς και για το ότι η επίσκεψη γίνεται περιφερειακά και όχι μέσα στους χώρους της βιβλιοθήκης.

Και πράγματι, κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει, καθώς όπως διαβάζω στο επίσημο site,  η παρουσία πολλών επισκεπτών δημιουργούσε υγρασία τόση πολλή που έθετε σε κίνδυνο την πολύ καλή κατάσταση των τοιχογραφιών και των βιβλίων. Οπότε έγινε προσαρμογή και τα βλέπεις όλα αυτά απ’  έξω…

Αν επιλέξεις να πας, να ξέρεις ότι είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας για… μεσημεριανό, από τις 12 έως τη 1. Κλειστά παραμένει 24 και 25 Δεκεμβρίου, καθώς και την Κυριακή του Πάσχα. Α, και σύμφωνα με επισκέπτες, καλό θα ήταν να μην έχεις μόνο ευρώ πάνω σου!

*Πληροφορίες και 3D ξενάγηση εδώ.

Απάντηση

Πλοήγηση