Ένα μικρό βιβλίο που μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον Όσκαρ Ουάιλντ.
Αφέθηκε ελεύθερος το 1897 και έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του εξόριστος, κυρίως στη Γαλλία με το ψευδώνυμο Σεμπάστιαν Μέλμοθ. Πέθανε από μηνιγγίτιδα στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου του 1900, σε ηλικία 46 ετών.
Όσο ζούσε, ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε, όπως έλεγε, τον μόνιμο φόβο μήπως και το κοινό του δεν τον παρερμηνεύσει. “Έχε τον νου σου και φρόντιζε να παραμένεις όπως κι εγώ, ακατανόητος”, έγραφε στον ζωγράφο Τζέιμς Ουίσλερ το 1885. “Σπουδαίος σημαίνει παρερμηνευμένος”, του έλεγε, και πέρασε το υπόλοιπο του βίου του προσπαθώντας να εξασφαλίσει αυτό ακριβώς. Από πολύ νωρίς, μύθοι, μάσκες και μυστήρια έγιναν το υλικό της δουλειάς του. “Η αλήθεια της ζωής ενός ανθρώπου δεν είναι αυτό που κάνει, αλλά αυτό που χτίζει γύρω από τον εαυτό του”, είχε πει στον Γάλλο δημοσιογράφο Ζακ Ντορέλ το 1891.
Merlin Holland, Εκδόσεις Διόπτρα, σελίδα 34.
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Έχει γραφτεί από τον μοναδικό εγγονό του Όσκαρ Ουάιλντ. Χωρίζεται σε δύο μέρη: ένα βιογραφικό δοκίμιο και έναν φανταστικό διάλογο, ο οποίος έχει βασιστεί σε έρευνα και περιέχει, όπου είναι δυνατόν, λόγια που που έγραψε ή είπε ο Ουάιλντ.