My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Τελικά είναι ακριβό “σπορ” τα βιβλία;

Ας απαντήσουμε ειλικρινά αν αυτό που μας κρατά μακρυά από το επόμενο βιβλίο είναι η τιμή αγοράς του.

Σου έχει τύχει ποτέ σε κάποια κουβέντα να ακούσεις τη φράση ότι “τα βιβλία στην Ελλάδα είναι ακριβά” ή ότι κάποιος δε διαβάζει πολύ γιατί “ε, είναι και το οικονομικό”; Πιθανότατα ναι. Ίσως και εσύ κάποια στιγμή να έχεις πει κάτι αντίστοιχο, έχοντας πλήρη επίγνωση του ότι το άδειο σου πορτοφόλι δε “σηκώνει” τους τόσους ενδιαφέροντες νέους τίτλους εκεί έξω.

Θα ήθελα να το συζητήσουμε. Θα ήθελα να δούμε αν αυτό έχει κάποια βάση. Και θα ξεκινήσω αντίστροφα, παίρνοντας θέση πριν τα επιχειρήματα. Θα πω βροντερό ΟΧΙ στο ερώτημα αν τα βιβλία είναι ακριβό “σπορ”. Δεν είναι.

“Μα, κάνει 20 ευρώ”

Φυσικά, σε μια Ελλάδα με υψηλή ανεργία και αυξημένο κόστος ζωής, δε μπορώ να πω ότι δεν καταλαβαίνω ή δε βρίσκομαι στη θέση όσων μετράνε τα ευρώ. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς και ας τα βάλουμε κάτω. Η ανάγνωση βιβλίων δεν είναι ακριβό χόμπι.

Έστω ότι κάποιος θέλει να διαβάζει 2 βιβλία το μήνα. Πάνω-κάτω για να τα αγοράσει, χρειάζεται 25-30 ευρώ. Ποσό όχι αμελητέο αλλά όχι και υπερβολικό, αν σκεφτούμε πχ πόσο κάνει ένας μήνας στο γυμναστήριο, δύο κοκτέιλ κ.ο.κ.

Φυσικά, ένας ρυθμός πιο “χαλαρός”, με ένα βιβλίο το μήνα ή το δίμηνο, μειώνει στο ελάχιστο τον προϋπολογισμό. Οπότε, τι ακριβώς συζητάμε; Πώς ένα 20ευρο μπαίνει εμπόδιο στο να διαβάσουμε το επόμενο βιβλίο που τόσο θέλουμε; Μου μυρίζει δικαιολογία…

“Κι όμως, δεν είναι δικαιολογία”

Σε ορισμένες περιπτώσεις και φάσεις ζωής, βέβαια, τα 20 ευρώ δεν είναι δικαιολογία. Είναι πραγματικότητα. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε όταν λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ (τα λέω για να τ’ ακούω).

Ακόμα και τότε όμως, η τιμή των βιβλίων δεν θα έπρεπε να μας κρατάει μακρυά τους. Και αυτό γιατί έχουμε τις εξής επιλογές:

1) Δανειστικές βιβλιοθήκες. Με λίγο ψάξιμο, μπορεί κανείς να βρει μια κοντινή δανειστική βιβλιοθήκη. Η εγγραφή είναι συνήθως δωρεάν και τα διαθέσιμα βιβλία χιλιάδες. Σε αυτό το σημείο, να θυμίσω ότι υπάρχει και e-αναγνωστήριο από την Εθνική Βιβλιοθήκη.

2) Φίλοι. Η βιβλιοθήκη του φίλου μας έχει σίγουρα κάποιο διαμάντι που δεν έχουμε διαβάσει ακόμα. Μπορούμε να δανειζόμαστε από τον κύκλο μας (αφού πρώτα ορκιστούμε ότι θα επιστρέψουμε το βιβλίο, σας παρακαλώ).

3) Προσφορές. Ένα νέο βιβλίο μπορεί να μη μπορούμε να το αγοράσουμε. Υπάρχουν όμως πολλά παλιότερα βιβλία, σε πολύ χαμηλές τιμές. Μπαζάρ βιβλίων διοργανώνονται συχνά και οι τιμές ξεκινούν από 1 ευρώ. Επίσης, τρέχουν πάντα ενδιαφέρουσες προσφορές στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία.

Θέληση να υπάρχει, εν ολίγοις!

*Το αν στην Ελλάδα τα βιβλία είναι ακριβά ή όχι, είναι ένα άλλο θέμα το οποίο το προσεγγίζει πολύ ωραία ο Κυριάκος Αθανασιάδης σε αυτό το άρθρο.

Απάντηση

Πλοήγηση