My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Matilda Gustavsson: Η γυναίκα που τα έβαλε με τη Σουηδική Ακαδημία

Μια δημοσιογράφος που κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Υπάρχουν γυναίκες που μπορεί να μην έχουν διεθνή φήμη, αλλά μέσα από το πάθος τους και την πίστη τους, καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά. Μια από αυτές, είναι η Matilda Gustavsson που πιθανότατα δεν έχεις ακουστά. Αυτό που σίγουρα ξέρεις είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς της.

Είναι η γυναίκα που μέσα από ένα ρεπορτάζ, κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια τα αίσχη μελών της Σουηδικής Ακαδημίας. Είναι η γυναίκα που σκέφτηκε “υπάρχουν γυναίκες που θα έλεγαν #MeToo στη Σουηδία;”. Θυμήθηκε κάποιες φήμες, ερεύνησε και βρήκε. Όχι μια, ούτε δύο, αλλά συνολικά 18 γυναίκες που δήλωναν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον Jean-Claude Arnault, γνωστό φωτογράφο στη χώρα και σύζυγο του μέλους της Ακαδημίας Katarina Frostenson. Η Gustavsson ετοίμασε το ρεπορτάζ της και το παρέδωσε στην εφημερίδα που δουλεύει, Dagens Nyheter. Δεν ήταν σίγουρη ότι θα έχει αντίκτυπο και ότι δε θα θαφτεί.

Μετά, μια ιστορία χρόνων γκρεμίστηκε. Η Σουηδική Ακαδημία της ελίτ, των ισόβιων προνομίων, με το αδιαμφισβήτητο κύρος, δέχτηκε σοβαρό πλήγμα. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν απονεμήθηκε. Παραιτήθηκαν και απομακρύνθηκαν μέλη της Ακαδημίας. Ο Arnault φυλακίστηκε. Υπήρξε κρίση και εν τέλει, σήμερα, αλλαγή των κανόνων στην Σουηδική Ακαδημία.

Η Gustavvson βραβεύτηκε για τη δουλειά της, αναγνωρίστηκε στη χώρα της. Μέσα στο 2019 θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο που αφορά όλη αυτή την ιστορία, το “The Club” από τις εκδόσεις Albert Bonniers Förlag.

Μα το σημαντικότερο, είναι πως δεν περίμενε καμία “Ημέρα της γυναίκας” για να μοιραστεί απλά ένα quote στα social. Πήρε τα πράγματα στα χέρια της, για να κάνει ένα βήμα μπροστά, για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Τα έβαλε με ένα τέρας και βγήκε νικήτρια. Και είναι μόλις 32 χρονών.

*Kεντρική φωτογραφία: Ahlander agency

Απάντηση

Πλοήγηση