My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Μια γλυκιά, χαμένη αναγνώστρια


Ένα βιβλίο που θα απολαύσεις αν αγαπάς το διάβασμα.


Πρώτη φορά άκουσα για τη “συνταγογράφηση βιβλίων” από μια life coach. Ήταν πριν περίπου 3 χρόνια όταν στο πλαίσιο συνέντευξης που της έκανα μου είπε ότι ειδικά στο εξωτερικό συνηθίζεται οι coaches να προτείνουν βιβλία για θεραπευτικό λόγο. Πχ αν κάποιος έχει χωρίσει του χορηγείται το τάδε βιβλίο, ενώ αν θέλει ανυπόμονα να φτάσει στην κορυφή το δείνα βιβλίο.

Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα αλλά μετά από εκείνη τη κουβέντα ούτε που την ξανασυνάντησα. Έπεσα πάνω της πάλι ένα Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη, που ο Fabio Stassi και η “Χαμένη Αναγνώστριά του” μου θύμισαν αυτό το ωραίο επάγγελμα και μου έμαθαν ότι η… βιβλιοσυνταγογράφηση κάθε άλλο παρά new-age τακτική είναι.

Ο Βίντσε Κόρσο, πρωταγωνιστής του βιβλίου, είναι ένας άνεργος φιλόλογος που τολμάει να ανοίξει ένα γραφείο για να προτείνει βιβλία σε όσους τον επισκέπτονται. Χρεώνει την επίσκεψη, όπως ακριβώς ένας γιατρός. 

Η ιστορία ξεκινάει να ξεδιπλώνεται από τη στιγμή που ο Κόρσο αποφασίζει να κάνει αυτή τη στροφή στην καριέρα του και ολοκληρώνεται μετά από 2 μήνες. Πρόκειται για το δοκιμαστικό διάστημα που έχει δώσει περιθώριο στον εαυτό του να πειραματιστεί, να δει πώς θα πάει κλπ. 

Αυτούς τους δύο μήνες, συναντάει γυναίκες – μόνο γυναίκες- στο “ιατρείο” του. Μοιράζεται μαζί μας τις ιστορίες τους, τη θεραπεία που τους πρότεινε και τις σκέψεις του. Μα κυρίως, μας εμπλέκει σε μια μυστήρια υπόθεση με μια γειτόνισσα που εξαφανίζεται… 

Οι 270 σελίδες του βιβλίου κυλούν πανεύκολα, ακούραστα. Μυρίζουν βιβλία, φέρνουν χαμόγελα, μα ταυτόχρονα προκαλούν και αγωνία. Επίσης, σε κάνουν να θες να κρατήσεις σημειώσεις… Μη το κάνεις – στο τέλος του υπάρχει όλη η λίστα του Βίντσε Κόρσο με τα βιβλία που πρότεινε για “φάρμακα”.

Διάβασα αρκετές σελίδες μέσα στην κουζίνα, πάνω από την κατσαρόλα. Με λίγα λόγια δε θα βαρεθείς. Επίσης, δε γίνεται να μη σ’ αρέσει το ότι ο Stassi περνάει το μήνυμα πως όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα στα βιβλία.

Παρόλαυτα το πιθανότερο είναι όταν ολοκληρώσεις τη “Χαμένη αναγνώστρια”, να πεις ένα σκέτο “ωραίο” και τίποτα περισσότερο. Είναι ένα όμορφο, γλυκό βιβλίο, τέλειο για κάθε βιβλιοφάγο. Τίποτα συγκλονιστικό και παράλληλα όχι αδιάφορο.

bookmarks


Το διάβασα μέσα σε: συνολικά 7 ώρες

Το προτείνω: Σε εσένα που θες να διαβάσεις κάτι γρήγορο, που αγαπάς τα βιβλία, που ψάχνεις κάτι νέο για τη λίστα “to read σου”. 

Δεν το προτείνω: Σε εσένα που θες το επόμενο βιβλίο σου να είναι αυτό που θα σημαδέψει τη ζωή σου.

Highlights: Το παράρτημα! Νομίζεις ξαφνικά ότι κρυφοκοιτάς τις σημειώσεις του Βίντσε.

Αρνητικό: Πολλές αναφορές στους δρόμους της Ρώμης, δε μπορείς να παρακολουθήσεις αν δεν είσαι ντόπιος νομίζω. Πέραν αυτού, λίγες στιγμές νιώθεις εκτός, γιατί αναφέρονται τόσα βιβλία που δεν έχεις διαβάσει.

Απάντηση

Πλοήγηση