My bookmark

Βιβλία. Άνθρωποι. Σκέψεις.

Αγαπάμε τα βιβλία αλλά δεν τα αγοράζουμε

Ενδιαφέροντα στοιχεία της Eurostat για το βιβλίο στη Γηραιά Ήπειρο.

Παρά το ότι αγαπώ τα βιβλία, πολλές φορές βλέποντας τις τιμές τους στα ράφια, καταλήγω στη σκέψη ότι είναι ακριβό σπορ. Ποιος έχει να δίνει 20 ευρώ και πάνω το μήνα για να διαβάζει; Πολυτέλεια, σκέφτομαι. Από την άλλη, χτες το πρωί, ερχόμενη στο γραφείο άκουγα στο ραδιόφωνο ένα σχετικό σχόλιο με το οποίο συμφώνησα απόλυτα: ένα βιβλίο κοστίζει πάνω κάτω όσο δύο ποτά σε μια έξοδο.

Κι όμως, δε το βλέπουμε έτσι, και έρχεται η Εurostat απλά να μας το πει και με τη βούλα. Χτες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, δημοσίευσε στοιχεία για την ανάγνωση και τις πωλήσεις βιβλίων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι στην τελευταία θέση – μαζί με τη Βουλγαρία – στις δαπάνες για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη!

Από την άλλη, βέβαια, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι Έλληνες δηλώνουν βιβλιόφιλοι. Μέσα από έρευνα που έγινε σε 15 χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2008-2015, διαπιστώθηκε ότι διαβάζουν 9 περίπου λεπτά τη μέρα, σημειώνοντας την 5η καλύτερη… επίδοση στην Ευρώπη. Επίσης, το διάβασμα αναφέρθηκε από το 11,9% των Ελλήνων, ως μια από τις δραστηριότητες που αφιερώνουν χρόνο! Αυτό φέρνει την Ελλάδα στην τέταρτη θέση σε αυτή τη λίστα.

Με λίγα λόγια, μπορεί να μη χαλάμε λεφτά για να αγοράσουμε βιβλία, αλλά δηλώνουμε ότι διαβάζουμε. Και αυτό εν μέρει μπορεί κάπως να εξηγείται από τις βιβλιοθήκες στα σπίτια μας ή την κουλτούρα του δανεισμού. Αλλά, ένας καχύποπτος – όχι εγώ, ένας φίλος- μπορεί να πει ότι δηλώνουμε αναγνώστες ενώ στην ουσία δεν είμαστε. Και μη μου πεις ότι δεν σου έχει τύχει να γνωρίσεις κάποιον που λέει ότι “διαβάζει” και στην πραγματικότητα εννοεί ένα βιβλίο τον χρόνο.

Αυτά για την Ελλάδα, όμως. Τροφή για σκέψη, και πάμε παρακάτω να δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μη… Ελληνικά στοιχεία που έδωσε η Eurostat χτες:

  • Τα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά δαπανούν διπλάσιο ποσό για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη, από ό,τι για πακέτα διακοπών.
  • Οι δαπάνες των νοικοκυριών γι’ αυτά τα είδη, όμως, είναι κάτω από το ήμισυ των δαπανών τους για ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες.
  • Οι δαπάνες για βιβλία έχουν πτωτική πορεία. Το 1995 ήταν 1,8% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στην ΕΕ. Το 2016, έφτασε το 1,1%.
  • Η Σλοβακία είναι η χώρα που έχει το ψηλότερο σκορ σε δαπάνη για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη. Ακολουθεί η Γερμανία και η Πολωνία.
  • Οι Ευρωπαίοι αφιερώνουν από 2 ως 13 λεπτά τη μέρα στο διάβασμα. Αυτοί που αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο είναι οι Εσθονοί. Λιγότερο, οι Σέρβοι.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό βιβλιοφάγων έχει η Φινλανδία. Ακολουθεί η Πολωνία και η Εσθονία.
  • Όσοι δήλωσαν ότι διαβάζουν, ανέφεραν ότι αφιερώνουν σε αυτή τους τη δραστηριότητα πάνω από μια ώρα την ημέρα.
  • Σε όλες τις χώρες, οι γυναίκες διαβάζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες. Ωστόσο, οι άντρες που διαβάζουν διαπιστώθηκε ότι το κάνουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους συγκριτικά με τις γυναίκες.

 

 

 

Απάντηση

Πλοήγηση