Γίνεται σε ένα κόσμο που όλα διαδραματίζονται μέσα ή γύρω από οθόνες, να καταφέρει το βιβλίο να επιζήσει; Είναι ένα τεράστιο ερώτημα, στο οποίο σίγουρα δε μπορώ να απαντήσω εγώ- τουλάχιστον όχι τώρα και όχι πριν έχω στοιχεία στα χέρια μου.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ενδείξεις ότι το βιβλίο καταφέρνει να παραμένει δημοφιλές και ζωντανό, την εποχή της ψηφιακής επανάστασης. Μέσα από διάφορες σχετικές έρευνες, ξεχώρισα μια που αφορά φοιτητές, γιατί είμαι και εγώ αυτή την περίοδο και ταυτίστηκα πλήρως.
Πρόκειται για την έρευνα που έγινε από την Naomi Baron του American University σε 300 φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια του πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, τα βιβλία είναι η πιο δημοφιλής επιλογή των φοιτητών όταν πρόκειται για σοβαρό διάβασμα. Το 92% των φοιτητών προτιμούν να μελετούν από “κανονικά” βιβλία και λένε όχι σε tablets, e-books, κινητά, laptops.
Ας γίνω και εγώ η 301η και να πω ότι πραγματικά μου είναι περισσότερο από αδιανόητο να διαβάσω την ύλη των μαθημάτων μου, μπροστά από μια οθόνη.Θέλω να έχω επαφή με το βιβλίο, να το παρατηρώ, να γυρίσω στο προηγούμενο κεφάλαιο να ψάξω κάτι, να τσαλακώσω τη σελίδα, να βάλω post it. Να το βλέπω στο ράφι μου και να καυχιέμαι ότι έχω καταφέρει να το διαβάσω ή με κάποια αφορμή να το ανοίγω, χωρίς πριν να χρειάζεται να ψάξω σε φακέλους ενός υπολογιστή.
Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ ότι πρόσφατα στην εξεταστική ένιωσα πνιγμένη ανάμεσα στις σελίδες καθώς προσπαθούσα να παραδώσω μια εργασία. Ήθελα να βρω στοιχεία για ένα συγκεκριμένο θέμα και είχα μπροστά μου 4 μεγάλα βιβλία. Δε θυμόμουν που έπρεπε να ψάχνω, ο χρόνος πίεσε και ξαφνικά ευχήθηκα να είχα ένα ctrl + f να βρω αυτό που ψάχνω μια ώρα αρχύτερα. Όλα πήγαν καλά και χωρίς αυτή την αναζήτηση αλλά η σκέψη και μόνο με προβλημάτισε.
Ίσως οι φοιτητές προτιμούν (προτιμούμε δηλαδή) το διάβασμα από κανονικά βιβλία, γιατί ακριβώς δε μας κάνει τη ζωή εύκολη. Τροφή για σκέψη μέχρι την επόμενη έρευνα…